NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

Kertészmérnöki alapszak (BSc)

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kertészmérnöki alapszak (BSc)

A képzési idő: nappali és levelező tagozaton is 6+1 félév.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése:kertészmérnö

A szak képzési célja

Egyre nagyobb az igény az olyan jól képzett szakemberekre, akik a termesztési ismeretek mellett megfelelő szervezési, marketing, logisztikai és EU ismeretekkel is rendelkeznek. Ennek alapján fejlesztettük és alakítottuk át kertészmérnök képzésünket. A nálunk végzettek ma már olyan vállalkozó típusú kertészmérnökök, akik a megváltozott ágazati struktúrában is megfelelő szaktudással és ismereteik folyamatos megújításának képességével rendelkeznek. Olyan gyakorlati tudást szerezhetsz, amellyel alkalmazottként és vállalkozóként is biztos egzisztenciát teremthetsz magadnak és családodnak.  A karon arra is lehetőséged van, hogy kertészeti termelési ismereteidet kibővítsd az ehhez kapcsolódó legfrissebb műszaki-, gazdasági-, számítástechnikai- és nyelvi tudással.

KertészmérnökVálasztható szakirányok nappali tagozaton

 • dísznövény- és zöldségtermesztési*
 • gyümölcs- és szőlőtermesztési*

 *Duális jellegű képzés

Választható szakirány levelező tagozaton

 • általános kertész

Fontosabb tantárgyak:

Alapozó tárgyak: agrometeorológia, vízgazdálkodás, fizika, kémia, növénytan, növényélettan, informatika, matematika, növénytermesztés, állattenyésztés, műszaki alapismeretek, talajtan és agrokémia, EU agrár- és környezetpolitika közgazdaságtan, vállalkozásgazdaságtan, munkavédelem, biztonságtechnika, növényi biotechnológia, genetika- és nemesítési alapismeretek, kertészeti gyakorlati fogások, földműveléstan.

Szakmai törzsanyag: jogi- és állampolgári alapismeretek, mezőgazdasági erő- és munkagépek, dísznövénytermesztés, gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés, zöldségtermesztés, dendrológia, gyümölcsfaiskola, borászat, zöldséghajtatás, gyógynövénytermesztés, kertészeti növényvédelem, marketing, számvitel és pénzügy, ökológiai gazdálkodás, kertészti gépek és berendezések, környezet- és természetvédelem, üzemszervezés, kertészeti termékek feldolgozása, integrált növényvédelem, élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek

Differenciált szakmai tárgyak: minőségirányítás alapjai, dísznövénytermesztés, gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés, zöldségtermesztés, dísznövény- és zöldségtermesztés speciális gépei, gyümölcs- és szőlőtermesztés speciális gépei, ágazati munkaszervezés és ökonómia, vetőmagtermesztés.

A kertészmérnöki alapszakot Neked ajánljuk,

 • ha szívesen megismerkednél azokkal a tevékenységekkel, amelyek révén megteremnek a csodaszép és zamatos gyümölcsök, zöldségek és a finom borokat adó szőlő;
 • ha a vidéki kultúra és élet közel áll hozzád és elhivatottságot érzel a vidéki térségek fejlesztésére;
 • ha érdekel, hogyan lehet környezetbarát módon termeszteni a gyümölcsöket, zöldségeket;
 • ha rendelkezel szépérzékkel és esetleg némi művészi hajlammal, hiszen itt a dísznövényekkel kapcsolatban nagyon sok érdekes dolgot megtanulhatsz;ha foglalkoztat, hogyan lehetne a magyar kertészet kitűnő minőségű termékeit jobban eladni.

Hol helyezkedhetsz el a szakon szerzett diplomával?

 • egyéni gazdaságokban
 • kertészeti kis- és középvállalkozásoknál
 • indíthatsz saját vállalkozást
 • termelői értékesítő szervezeteknél
 • a kertészettel foglalkozó szakigazgatási szerveknél
 • szaktanácsadói hálózatoknál, kutatóintézetekben

Információ


MINTATANTERVEK - aktuálisan futó képzések


"Számomra a gyakorlatorientáltság volt a fő szempont mikor választottam a felsőoktatási intézmények közül. Ismerőseim ajánlásával a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara mellett döntöttem, és nem csalódtam, hiszen a mindennapjainkba „ültetik” bele oktatóink a gyakorlati fogásokat. Az elhelyezkedésnél jóval nagyobb előnnyel indulok majd, mint azok akik csak elméleti oktatást kapnak a felsőoktatási intézményektől. Az üzemlátogatások és szakmai gyakorlatok által nemcsak magával a technológiával találkozhatunk, hanem kapcsolatainkat is bővíthetjük akár nemzetközileg is“. 
Ótott Kamilla
kertészmérnök szakos hallgató

Képzéseink

Partnereink