NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

Tisztelt Támogatóink!

Tisztelt Támogatóink! „Hírös” Kertészek jégkárosultjai megsegítésére indított adománygyűjtő felhívásra már eddig is sok bíztatás és any...

Tisztelt Támogatóink!

IPA pályázati támogatást nyert a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

A Pallasz Athéné Egyetem és a szerb Ecovojvodina intézmények között együttműködés jött létre az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Eg...

IPA pályázati támogatást nyert a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

IPA pályázati támogatást nyert a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Pallasz Athéné Egyetem és a szerb Ecovojvodina intézmények között együttműködés jött létre az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Együttműködési Program (HUSRB/1602) keretében. A projekt címe „A természet védelme az invazív növényfajoktól” (Nature Protection from Invasive Plant Species). Ezt a pályázatot az Együttműködési Program monitoring bizottsága elfogadta. A projekt 2018-tól 20 hónapon keresztül biztosít támogatást, ezáltal a program megvalósítása környezet- és természetvédelmi szempontból számos lehetőséget biztosít karunk számára is.

Az invazív (nem őshonos, tájidegen) növényfajok pl. parlagfű, selyemkóró agresszíven és nagy tömegben terjednek, tűrőképességük, szaporodó- és terjedőképességük révén elfoglalják a természetes vagy az ember által létrehozott élőhelyeket, ökológiai, gazdasági, egészségi károkat okoznak és nem ismernek országhatárt. Az Európai Unió ezért támogatja azokat a programokat, melyek ezen káros fajok visszaszorítását tűzik ki célul. Így látott napvilágot a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem és a szerb Ecovojvodina intézmények közötti együttműködés az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Együttműködési Program (HUSRB/1602) keretében. A projekt címe „A természet védelme az invazív növényfajoktól” (Nature Protection from Invasive Plant Species). Ezt a pályázatot az Együttműködési Program monitoring bizottsága elfogadta. A projekt időtartama: 2018. január 1- 2019. szeptember 29. (20 hónap), a projekt költségvetése 294 808,26 EURO (9,17% önrész, 5,82% nemzeti támogatás és 84,99% EU támogatás).

A program célcsoportjai a mezőgazdasági termelők, nemzeti parkok, kutatók, diákok, akik Szabadkán, Magyarkanizsán, Újvidéken és Kecskeméten szimpóziumok alkalmával ismerkednek meg az Ambrosia artemisiifolia káros hatásaival és a védekezés módjairól. A határon innen és túl felmérésre kerülnek a fertőzött területek, a talajok magszennyezettsége, több helyszínen folyamatosan mérésre kerül a levegő pollenkoncentrációja, Szerbiában és Magyarországon 4 természetvédelmi területen folyik majd mechanikai, kémiai és biológiai gyomírtás. A Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán Dr. Pölös Endre több évtizede kutatja az invazív növényfajok visszaszorításának lehetőségeit és kidolgozott egy biológiai gyomírtási technológiát, mely a programban alkalmazásra is kerül. Tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a projekt létrejöhessen.

Elérhetőségünk

Neumann János Egyetem
Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar 


Cím: 6000 Kecskemét, Mészöly Gyula tér 1-3.
Tel: +36 76 517-620,
Fax: +36 76 517-601
E-mail: kfk@kfk.kefo.hu

Laboratórium e-mail: vizsgalolabor@kfk.kefo.hu

 

Adószám: 15834474-2-03 

Bankszámlaszám: 10025004-00336114-00000000

Intézményi azonosító: FI 96377

Partnereink