NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

SZERB-MAGYAR KÖZÖS KUTATÁSI PROGRAM INDULT A HÁZ KÖRÜLI KISGAZDASÁGOK FEJLESZTÉSÉRE

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

SZERB-MAGYAR KÖZÖS KUTATÁSI PROGRAM INDULT A HÁZ KÖRÜLI KISGAZDASÁGOK FEJLESZTÉSÉREKözös pályázatot nyújtott be a Novi Sad-i Szántóföldi és Zöldségnövény-termesztési Kutatóintézet és a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban.  Az egyéves projektet, amely a kisgazdaságok fejlesztését tűzte ki célul, közös kecskeméti konferenciával kezdték.

A kutatás három részből áll: egy kertészeti kutatásból, egy agrár-közgazdasági valamint egy vidékfejlesztési részből. A FarmAddInc című egyéves projekt célja, hogy kutatási eredményeivel segítséget nyújtson a vidéki lakosságnak a ház körüli kisgazdaságok fejlesztéséhez, ami az önellátás mellett jövedelemszerzési lehetőséget is jelent a gazdálkodóknak.  A kutatók abból indultak ki, hogy a vidéken élők – sajnálatos módon – egyre kevésbé hasznosítják portáikat arra, hogy akár saját maguk ellátására, akár értékesítésre zöldséget termeljenek.

A kutatás eredményeivel a programban részt vevők azt szeretnék bemutatni, hogy megfelelő munka- és időbefektetéssel milyen jövedelemszerzési és kiadáscsökkentési lehetőségek vannak egy ház körüli kisgazdaságban. Mit és hogyan érdemes termelni, hogy a bevételeket növelhessék és környezetbarát módon hasznosíthassák értékes természeti erőforrásunkat, a földet: erre is választ kaphatnak majd a gazdálkodók.

Mindkét országban kialakítanak egy mintaterületet, ahol egész évben végigkísérhető lesz mind a szabadföldi, mind a fóliasátor alatti termesztés minden lépése. A projekt különböző fázisaiban összesen öt bemutatót tartanak, amelyek lehetőséget adnak a gyakorlati ismeretátadásra. A kutatók ajánlásai és útmutatói elektronikusan és nyomtatott formában is megjelennek majd, hogy mind Szerbiában, mind Magyarországon minél több érdeklődőt elérhessenek.

Partnereink